Server errors, mail issues of vermoed je dat je site is gehackt?

Ik ben een programmeur (met een lichte vorm van OCD) in hart en nieren, dus ik begin graag alle projecten volgens protocollen en naamgeving standaarden zodat ik precies weet, als het fout gaat, waar ik moet zoeken. Het troubleshooten van problemen in de code en ‘logica’ van een andere programmeur kan soms lastig zijn, maar ik hou wel van een beetje puzzelen en een uitdaging.

Als je een online probleem hebt, duik ik graag voor je in de code om het op te lossen. Stuur mij een mailtje of een berichtje via de contact pagina en dan neem ik z.s.m. contact met je op.

Hier zijn een aantal tips om eventueel eerst zelf met je probleem te stoeien.

Backup!

Wat je ook gaat doen of proberen, maak altijd een backup! Gaat het om een database conversie, maak dan een back up van je totale database (controleer grofweg of de bestandsgrootte van het .sql bestand overeenkomt met de werkelijkheid. Een gemiddelde WordPress database is ongeveer 50-100 MB, dus als je backup significant kleiner is, is er iets mis.

Bekijk je log-files

De mate waarin je website errors logt is afhankelijk van je instellingen en kan dus veel of weinig informatie verschaffen. Maar de meeste websites houden van ‘echte’ errors wel een log bij. Heb je een eigen server of VirtualPrivateServer, dan bieden ook de logfiles van je server een schat aan informatie.

Http-500 server errors

Als het goed is, staat je website zo ingesteld dat de foutmelding wel op je scherm staat, maar wordt de reden van de fout niet weergegeven. Dit is i.v.m. de veiligheid een goed idee. In de foutmelding staat namelijk altijd vrij nauwkeurig welk script en op welke regel de fout veroorzaakt. In de foutmelding wordt vaak ook het volledige server pad genoemd naar dit script vanuit de root van je website, zoiets als /var/ www/ home/ adminusername/ websitefolder

Al deze informatie wil je privé houden. Heb je WordPress? Dan kun je het volgende stukje code in het bestand wp-config plakken, door dit stukje code laat WordPress de reden van de fout wel op het scherm zien, maar alleen aan jou. Je moet alleen in onderstaand stukje code het fictieve ip adres (999.99.999.999) vervangen door jouw eigen ip adres. Dit kun je vinden door naar de volgende website te gaan: https://whatsmyip.org) 

if ($_SERVER['REMOTE_ADDR'] == '999.999.999.999') {
define('WP_DEBUG', true);
} else {
define('WP_DEBUG', false);
}

Komt je mail niet aan?

Heb je problemen met het versturen van je mail of verdwijnt je mail in de spam folders… dan zit er iets niet goed. Het troubleshooten van mail problemen kan soms wat lastig zijn, met name als er sprake is van een blacklist vermelding. Om te beginnen is het handig om te kijken op de website https://mxtoolbox.com om te zien of alles wel goed staat. De kans is groot dat je op deze site een aantal issues ziet. De meeste fouten zijn zelf op te lossen (zoals het toevoegen van SPF-, DMARC- en DKIM- records in de DynamicNameServer). Een blacklist vermelding is iets lastiger omdat je 2 zaken moet oplossen. De oorzaak van de listing achterhalen en uiteraard dit probleem oplossen en contact opnemen met de betreffende blacklister en een verwijderverzoek indienen. Doe dit alleen als je zeker weet dat het probleem weg is, want een tweede verzoek om verwijderd te worden duurt vaak erg lang.

Dit zijn maar een paar problemen met een beknopte oplossings richting. Heb je een online probleem? Ik duik er graag voor je in en puzzle enthousiast met je mee.

Hulp bij website problemen | Multimediafabriek