Maatwerk: Unieke specificaties vragen om unieke implementaties

Ik ben een groot fan van ontwikkelen voor WordPress of voor een soortgelijk CMS (Content Management Systeem), maar af en toe is maatwerk de enige optie of geschikt alternatief.

Veel wensen en functionaliteiten kunnen erg goed worden gerealiseerd in bijvoorbeeld WordPress, zeker als je het aantal uitbreidingsmogelijkheden in de vorm van plug-ins bekijkt, maar specifieke wensen vragen om specifieke implementaties.

Maatwerk applicaties bouw ik volgens het MVC (Model-View-Controller) software model en zijn gebaseerd op CodeIgniter. CodeIgniter is een lightweight PHP-framework waarmee snel, robuuste software applicaties kunnen worden ontwikkeld. Het MVC-model is niet heel strict in CodeIgniter maar dwingt op een vriendelijke manier de implementatie van het model af.

Maatwerk software applicaties | Multimediafabriek
Maatwerk software model: Model View Controller

Maatwerk software model: Model View Controller

In een software applicatie gebaseerd op het MVC-model wordt overigens de data-laag door een applicatielogica laag gescheiden van de presentatie laag. Hierdoor ontstaat een overzichtelijk en gescheiden codebase, welke is gebouwd volgens open source principes. Dus geen proprietary software o.b.v. licenties of vóór gecompileerde modules maar vrij toegankelijke broncode…

Handig voor als een derde partij moet aanhaken of als er een software overdracht plaatsvindt.