Aandachtspunten t.a.v. SEO

Het spreekt voor zich dat iedereen met een website gevonden wil worden. Potentiele klanten die in Google op zoek gaan klikken vaak niet verder dan pagina 1 (soms 2 en heel soms pagina 3). Dit betekent dat jouw website in de Top 60 van de zoekresultaten terecht moet komen. Alhoewel de volgorde van deze zoekresultaten door Google wordt bepaald, kunnen we hier toch een redelijke invloed op uitoefenen met behulp van SEO. Door je aan de spelregels van Google te houden en je te conformeren aan dit ongelofelijk complexe zoekalgoritme, kun je dus jouw positie in de zoekresultaten aanzienlijk verbeteren. Onderstaande lijst bevat alleen aanbevelingen waar je invloed op uit kunt oefenen. Factoren die een rol spelen waar je geen invloed op kunt uitoefenen (zoals de leeftijd van je domein) zijn hier niet in opgenomen.

De lijst is opgedeeld in de volgende onderdelen:

Content gerelateerd
Technisch/code gerelateerd
Server/hosting gerelateerd

Deze lijst wordt regelmatig aangevuld en is ongetwijfeld niet compleet.

Checklist | Multimediafabriek

Content gerelateerde SEO aandachtspunten

Zoekwoorden gebruik
Door strategisch geplaatste zoekwoorden (en synoniemen daarvan) zal Google beter in staat zijn te kunnen afleiden wat het onderwerp van de betreffende pagina is zodat de waarde vabn de pagina beter is vast te stellen.
Meta Title
De meta title is de tekst die Google weergeeft in de zoekresultaten. Zorg voor een pakkende tekst en probeer hier je zoekwoord in te verwerken. Een meta title is maximaal 70 tekens en zal, als deze langer is, door Google worden afgebroken.
Meta Description
De Meta Description wordt door Google gebruikt als omschrijving in de zoekresultaten. Dit is ook de tekst om potentiele klanten mee te ‘lokken’. Verwerk hier ook je zoekwoord in en zorg dat de description niet langer is dan 160 tekens.
Correct gebruik van title-tags
De titel of naam van je pagina wordt altijd in een h1-tag gezet. Dit is de belangrijkste title-tag, zorg er dus voor dat je zoekwoord (voor de betreffende pagina) hierin is opgenomen. Verwerk afgeleide zoekwoorden (met minder relevantie tot het hoofdonderwerp) in header tags h2, h3 en h4.
Paginatekst
Zorg altijd voor unieke content! Oftewel: schrijf je eigen teksten. Het kopiëren van de tekst van een andere website of pagina, zal als plagiaat niet worden beloond. Zorg er voor dat het focus zoekwoord een aantal keer in de pagina tekst is opgenomen en dat deze zeker in de eerste alinea voorkomt.
Sitemap
Zorg ervoor dat jouw website een sitemap aanmaakt. Dit is een semantisch correcte lijst van de inhoudsopgave van je website in xml-formaat. Je kunt voor alle onderdelen van je website een sitemap genereren. In de sitemap voor pagina’s staat o.a. de datum waarop deze voor het laatst is gewijzigd. SEO is een continue proces en door pagina’s af en toe te herschrijven en (SEO-technisch) te verbeteren, worden deze relevanter voor Google omdat Google van actuele content houdt. Gebruik voor het automatisch aanmaken van een sitemap bijvoorbeeld een plug-in zoals SEO Yoast.
SEO URL’s
Controleer je sitemap en zorg ervoor dat alle URL’s (paginalinks) SEO vriendelijk zijn. Ik raad aan URL’s met queryparameters en underscores te herschrijven of de juiste permalink structuur te kiezen.
Favicon
Maak gebruik van een favicon. Een favicon (favourites icon) is een klein plaatje (16×16 of 32×32 pixels) die je ziet als je in je browser de map met snelkoppelingen opent.
Alt tags
Zorg ervoor dat alle plaatjes in je site zijn voorzien van alt-tags. Door het gebruik van alt-tags (deze bevat een beschrijving van het plaatje) wordt het nog makkelijker voor Google om het topic van de pagina te bepalen. Zet het belangrijkste woord altijd vooran in deze tag, omdat dit ook wordt gebruikt door screenreaders voor mensen met een visuele handicap. Naast de tekst op je website wordt door een screenreader ook de alt-tag van het plaatje voorgelezen.
CSS test
Voorkom zoveel mogelijk inline CSS (cascading style sheets) en verhuis al je opmaak naar externe stylesheets.
Javascript fouten
Open je website en controleer je pagina’s op javascript fouten door op F12 te drukken en in het console te kijken. Alle fouten worden in het rood weergegeven. De meest voorkomende javascript fouten zijn gerelateerd aan het gebruik van een class (bijvoorbeeld jQuery) voordat deze is geladen.
Bekijk ook goed van al je scripts welke er noodzakelijk zijn voor de initiële paginabouw. Je kunt javascript op meerdere plaatsen laden. Een javascript library die nodig is voor de paginabouw moet je natuurlijk niet als laatste in de footer laden. Hierdoor zal je pagina pas worden getoond aan de bezoeker als dit laatste bestand volledig is geladen. Javascript wat niet noodzakelijk is voor de paginabouw kun je juist wel het beste later (deferred) laden of asynchroon (async).
Laadtijd van de pagina
Snelheid is bijna de belangrijkste factor voor je SEO. Ook een van de lastigste om goed te krijgen. Er zijn veel factoren die een rol spelen en van invloed zijn op de snelheid van je pagina’s. Controleer bijvoorbeeld het aantal http-requests, gebruik van http-caching, gebruik van een Content Delivery Netwerk, optimaliseer je plaatjes (compressie), combineer en minimaliseer alle CSS naar 1 bestand per pagina, probeer hetzelfde te doen voor alle javascript, maak zo min mogelijk gebruik van redirects, optimaliseer het gebruik van plug-ins, plaats zoveel mogelijk javascript in de footer van je site…
Flash
Het tijdperk van Flash is voorbij. Zorg dat je geen gebruik meer maakt van deze techniek. Er zijn tegenwoordig veel alternatieven om Flash te vervangen. Het nadeel van flash content is namelijk dat deze een speciale player / plug-in nodig heeft om te kunnen worden afgespeeld. Het is ook een potentieel veiligheidsrisico en de content is (in tegenstelling tot tekst) door Google slecht te indexeren.
Geneste tabellen
Een geneste tabel is een tabel in een tabel. Ik zie tegenwoordig niet meer zo veel noodzaak voor het gebruik van tabellen (uitzonderingen daargelaten) maar een tabel in een tabel moet altijd worden vermeden.
Frames
Een frame (of iframe) maakt het mogelijk een (deel van een) andere website te tonen op jouw website. Het wordt o.a. gebruikt om externe formulieren te tonen, YouTube filmpjes in een site op te nemen of een andere toepassing aan te bieden. Als het niet 100% noodzakelijk is, verwijder je iframes dan.
E-mailadressen
Het gebruik van tekst e-mails heeft niet enorm veel impact op je SEO, maar site scapers zoeken sites af naar tekst e-mailadressen vergroten dus de kans op spam.

Technisch/code gerelateerde SEO aandachtspunten

SSL certificaat
Door het installeren van een SSL certificaat garandeer je een (via encryptie) beveiligde verbinding van de browser van je klant naar je server. Google waardeert dit en zal je website hoger in de zoekresultaten plaatsen.
Robots
Maak gebruik van het bestand “robots.txt”. In dit bestand kun je een aantal instructies opgeven aan zoekmachines hoe deze jouw website moeten crawlen en indexeren. Zo kun je bepaalde bestandstypen en mappen uitsluiten.
Google Webmaster Tools
Maak een GWT-account aan. Je kunt hier veel van je fouten leren. Met deze toolset kun je sitemaps testen en bijvoorbeeld crawlfouten en foutcodes controleren e, indien van toepassing aangeven, dat de fouten zijn verholpen. Zo kun je ook je robots.txt testen en het aantal geïndexeerde pagina’s in grafiek vorm bekijken.
CSS test
Voorkom zoveel mogelijk inline CSS (cascading style sheets) en verhuis al je opmaak naar externe stylesheets.
Validatie
Zorg dat je website (zo veel mogelijk) validatie regels doorstaat. Op de site van het W3C-kun je je site valideren. Belangrijk t.a.v. je SEO is het gebruik van oude html elementen. Verwijder zo veel mogelijk signaleringen.
Javascript fouten
Open je website en controleer je pagina’s op javascript fouten door op F12 te drukken en in het console te kijken. Alle fouten worden in het rood weergegeven. De meest voorkomende javascript fouten zijn gerelateerd aan het gebruik van een class (bijvoorbeeld jQuery) voordat deze is geladen.
Bekijk ook goed van al je scripts welke er noodzakelijk zijn voor de initiële paginabouw. Je kunt javascript op meerdere plaatsen laden. Een javascript library die nodig is voor de paginabouw moet je natuurlijk niet als laatste in de footer laden. Hierdoor zal je pagina pas worden getoond aan de bezoeker als dit laatste bestand volledig is geladen. Javascript wat niet noodzakelijk is voor de paginabouw kun je juist wel het beste later (deferred) laden of asynchroon (async).
Google Analytics
Maak een account aan bij Google Analytics en kopieer uit de admin-omgeving de tracking-code. Plak deze code in je website zodat je inzicht hebt in je website statistieken. In Google Analytics kun je bijvoorbeeld achterhalen wat de populairste pagina’s zijn, hoe lang bezoekers op je site blijven en waar deze vandaan komen.
Social Media
Koppel je social media accounts aan je websites. Voor je SEO-waarde is het aantal websites die naar jouw website linken een grote factor. Een goeie SEO-strategie is bijvoorbeeld om regelmatig een blogartikel te schrijven op je website en deze via een facebook bericht te promoten.
Backlinks
De waarde (t.a.v. SEO) van je website of pagina wordt ook bepaald door het aantal websites die een link hebben opgenomen naar jouw website. Hierbij is de pagerank van de verwijzende website mede bepalend voor de waarde van deze backlink.
HTML bestandsgrootte
Controleer hoeveel bandbreedte het inladen van alleen je html in beslag neemt. Dit is dus eigenlijk alleen de opmaak van de pagina (exclusief externe bronnen en plaatjes) Zorg dat dit onder de 40Kb blijft.
HTML/GZIP compressie
Zorg voor een hosting omgeving die gebruik maakt van compressie. Door compressie hoeft er minder te worden geladen en zal de website dus sneller kunnen worden getoond aan je bezoeker. En een snelle website is goed voor je SEO!
Gebruik pagina cache
Door het gebruik van server side caching kunnen je pagina’s nog sneller worden getoond aan je bezoekers. Zonder caching moet in de meeste gevallen de pagina nog worden opgebouwd. Dit geldt niet voor alle sites, maar zeker voor sites die gebouwd zijn in WordPress, Magento of ieder ander Content Management Systeem. Voor elke pagina moet bijvoorbeeld een configuratie file worden gelezen, een database worden gelezen en plaatjes worden opgehaald van diverse plekken op het bestandssysteem. Door deze pagina’s voorgebouwd klaar te zetten, kunnen deze sneller naar je bezoekers worden gestuurd.
Caching headers
Zorg dat je de juiste instructieset plaatst voor de cache headers, met name voor plaatjes zodat deze uit de browser cache kunnen worden geladen.
Minification
Maak zoveel mogelijk gebruik van minified javascript en css. In een minified bestand worden o.a. alle onnodige witregels en comments gestript, zo hou je een kleiner bestand over die sneller kan worden verzonden.
DocType
Definieer in je html-code de juiste doctype. Een verkeerde of niet gespecificeerde doctype kan onverwacht gedrag van je website tot gevolg hebben en Google zal je hiervoor zeker niet belonen.
redirects
Gebruik geen (of zo weinig mogelijk) redirects. Hierdoor kan het lastig worden om je site correct te indexeren en het kan de laadtijd van je pagina’s beïnvloeden. Het gebruik van 301-redirects om bijvoorbeeld oude URL’s naar nieuwe door te sturen worden hier niet mee bedoeld.
URL Canonicalisatie
Zorg dat je bij het aanmaken van je Google Webmaster Tools, alle 4 de website varianten opvoert (https vs http en www vs non-www). Kies jouw voorkeursdomein en zorg ervoor dat alle 4 de url’s op jouw voorkeursdomein uitkomen.
Server handtekening
Zorg ervoor dat Server Signature uitstaat. Indien dit niet het geval is geeft jouw server krtieke informatie prijs over het operating system en de php-versie. Hierdoor kunnen gerichter aanvallen plaatsvinden.
Blacklists
Controleer af en toe of je domeinnaam of het ip-adres van je server niet op een blacklist voorkomt. Dit zal uiteindelijke een negatief resultaat hebben op je SEO.
Folder browsing
Zorg dat directory browsing uitstaat op je server. Als dit aanstaat is iemand in staat om in een ‘publieke’ map rond te neuzen en dat is nooit de bedoeling.
Responsive
Zorg dat je website responsive is. Een responsive website maakt gebruik van media queries en zal zich aanpassen aan het schermformaat van je bezoeker. Er gaat een groter deel van je website bezoek over mobiel dan je denkt.
Gestructureerde gegevens
Maak gebruik van microdata of gestructureerde gegevens. Als dit correct op je site is geïmplementeerd, geef je Google de kans om bijvoorbeeld star-ratings of cards aan je zoekresultaten toe te voegen. Hierdoor onderscheid je je van de rest omdat jouw website opvalt. Dit is helaas niet af te dwingen, ook al doe je alles goed, Het is aan Google om te bepalen of het iets toevoegt aan je website en of Google de microdata moet weergeven
Canonical tags
noindex/nofollow
disallow
SPF

Server/hosting gerelateerde SEO aandachtspunten

SSL certificaat
Door het installeren van een SSL certificaat garandeer je een (via encryptie) beveiligde verbinding van de browser van je klant naar je server. Google waardeert dit en zal je website hoger in de zoekresultaten plaatsen.
PHP Versie
Voor het uitvoeren van php-code is een omgeving nodig die php-code begrijpt en kan omzetten naar machine instructies, oftewel de php-interpretor/compiler. Net als het regelmatig updaten van je Windows-machine is het slim om altijd de laatst mogelijke versie van php te gebruiken. Nieuwere php-versies zijn niet alleen veel sneller, maar ook een stuk veiliger. En hoe sneller jouw website code wordt verwerkt, hoe beter jouw SEO score is.
HTML/GZIP compressie
Zorg voor een hosting omgeving die gebruik maakt van compressie. Door compressie hoeft er minder te worden geladen en zal de website dus sneller kunnen worden getoond aan je bezoeker. En een snelle website is goed voor je SEO!
URL Canonicalisatie
Zorg dat je bij het aanmaken van je Google Webmaster Tools, alle 4 de website varianten opvoert (https vs http en www vs non-www). Kies jouw voorkeursdomein en zorg ervoor dat alle 4 de url’s op jouw voorkeursdomein uitkomen.
Server handtekening
Zorg ervoor dat Server Signature uitstaat. Indien dit niet het geval is geeft jouw server krtieke informatie prijs over het operating system en de php-versie. Hierdoor kunnen gerichter aanvallen plaatsvinden.
Blacklists
Controleer af en toe of je domeinnaam of het ip-adres van je server niet op een blacklist voorkomt. Dit zal uiteindelijke een negatief resultaat hebben op je SEO.
Directory Browsing
Zorg dat directory browsing uitstaat op je server. Als dit aanstaat is iemand in staat om in een ‘publieke’ map rond te neuzen en dat is nooit de bedoeling.
SPF
Zorg dat je server correct is ingesteld en gebruik een SPF-record. Een SPF-record (Sender Policy Framework) is een manier om de acceptatiegraad van je uitgaande mail te verhogen. Doordat op server niveau is aangegeven dat je van de betreffende server mag mailen, zal de mail minder snel bouncen of in een spamfolder terecht komen.