E-commerce oplossingen

Ik help je graag bij het ontwikkelen van jouw online e-commerce strategie

Om een e-commerce oplossing te implementeren die naadloos aansluit op jouw wensen en strategie is het van belang dat ik goed in beeld krijg wat jouw ambitie is en welke doelen jij wilt behalen met een nieuw e-commerce platform. Het is dus belangrijk dat ik precies weet welke kant jij op wilt gaan en waar je wilt zijn over 1 a 2 jaar.

Samen bekijken we hoe we jouw doelen kunnen behalen en welke e-commerce oplossing voor jou het beste gaat werken. Als je namelijk een beperkt aantal maatwerk producten wilt gaan verkopen, dan ligt een groot en relatief zwaar framework zoals Magento niet voor de hand, en kunnen we beter voor een WooCommerce implementatie kiezen. Ongeacht bij welke oplossing of platform we uitkomen, conversie is altijd belangrijk. Conversie is alleen te halen als je webshop aan de volgende eisen voldoet:

Snelheid en conversie | Multimediafabriek Snelheid
Eigenlijk is het heel simpel…. we zijn verwend met onze internet snelheden tegenwoordig. Waar we vroeger nog gerust 10 seconden op een website zaten te wachten om een pagina te verversen, zijn we nu na 2-3 seconde alweer weg. Vaak zie je deze bezoekers ook niet meer terug. Weg is weg.
Een prettige winkelervaring verhoogt de conversie. En een snelle webshop gaat daar zeker toe bijdragen. Denk hierbij aan zorgvuldig gekozen hardware/server die de nodige load aan kan, geoptimaliseerd beeldmateriaal om sneller te laden, gebruik van een actueel en up-to-date php-framework en bijvoorbeeld het gebruik van caching mechanismen of Content Delivery Netwerk.
Gebruikersgemak en conversie | Multimediafabriek Bedieningsgemak
Het succes van je webshop wordt ook bepaald door het bedieningsgemak. We moeten het de klant zo makkelijk mogelijk maken om door het bestelproces heen te gaan. Dit betekent bijvoorbeeld het voor invullen van formuliervelden waarvan de inhoud bekend is, zo veel mogelijk functies groeperen, het minimaliseren van pagetransitions en bijvoorbeeld een gebruiksvriendelijke foutafhandeling. Er is niks zo irritant als een heel formulier resetten als bijvoorbeeld een verplichte rubriek niet is ingevuld.
Logica en conversie | Multimediafabriek Logica
Ik geloof in de KISS methode (Keep It Simple Stupid), als je potentiele klant moet nadenken of erger nog zoeken naar functies tijdens een bezoek aan jouw webshop gaat er iets mis. Je kunt al die onrust en dus mogelijke afhaakmomenten zo veel mogelijk elimineren door een duidelijke User Interface waar geen discussie over kan bestaan. Denk hier bijvoorbeeld aan een vaste positie voor navigatie onderdelen, heldere instructies en meldingen, consistent kleurgebruik voor functionele onderdelen, etc…
Procesflow en conversie | Multimediafabriek Afleidingsvrije procesflow
De homepage of een productcategorie pagina is een goede plek om je aanbiedingen onder de aandacht te brengen en wat meer kleur te gebruiken om de aandacht te trekken. Zodra je klant de beslissing heeft genomen om een product of producten daadwerkelijk af te nemen en het bestelproces in gaat, moet kleurgebruik en beeldmateriaal hierop worden aangepast. Een bezoekers moet zonder afleiding met een duidelijke, overzichtelijke User Interface met 2 klikken op de pagina komen waarop hij de aanschaf kan bevestigen. Elke ongewenste afleiding kan er voor zorgen dat de bezoeker ‘van het pad’ raakt en vaak geldt hier: van uitstel komt afstel. Geen conversie.
Beeldmateriaal en conversie | MultimediafabriekMooi beeldmateriaal
Er is aangetoond dat mooi beeldmateriaal een aanzienlijke bijdrage levert aan de conversie. Ook video kan hier worden ingezet om de klant zoveel mogelijk een ‘echte winkelervaring’ te bieden. Onder mooi beeldmateriaal versta ik ook synergie en consistentie, i.e. gebruik voor de hoofdfoto altijd hetzelfde camera punt, dezelfde belichting en de dezelfde achtergrondkleur. Maak er een etalage van waar duidelijk aandacht aan is geschonken.

WordPress i.c.m. WooCommerce

In sommige gevallen is het handig of zelfs gewenst om de plug-in WooCommerce te installeren op een WordPress website. Zeker als je al ervaring hebt met WordPress is dit een goed alternatief. WooCommerce biedt ‘out-of-the-box’ alles wat je nodig hebt om een e-commerce site op te zetten, tegen een lager start bedrag dan Magento. Magento heeft standaard meer functionaliteit dan WooCommerce, maar WooCommerce is makkelijk uit te breiden met een keuze uit ongeveer 60.000 (betaalde en gratis) plug-ins. Daarnaast is de leercurve van WooCommerce een stuk minder stijl dan die van Magento, je hebt het zo onder de knie.

Magento 2

Voor een Magento webshop zijn er diverse opties. Je kunt kiezen uit Magento Commerce (voorheen Enterprise Edition) en Magento Open Source (voorheen Community Edition). Magento Open Source is, net als WooCommerce, een gratis (open source) software pakket. De keuze is volledig afhankelijk van je budget en je eisen t.a.v. de snelheid, schaalbaarheid en functionaliteit. Hou met een e-commerce platform wel rekening met het feit dat je iets meer resources nodig hebt op je server (vergeleken met een informatieve website)  om het lekker soepel te laten draaien.

Voor beide platforms geldt dat het aan te raden is om een SSL-certificaat te installeren (c.a. € 20,- per domein per jaar) zodat het adres van je website begint met https en voorzien is van een groen slotje om aan te geven dat de verbinding versleuteld is. De bijkomende kosten zijn voor beide platforms gelijk, zoals eventueel de registratiekosten van de domeinnaam,  kosten voor de hosting, kosten van een payment provider (deze koppelt je webshop aan je bankrekening) en veelal hebben deze payment providers een gratis plug-in of extension voor elk platform beschikbaar om betalingsverkeer mogelijk te maken. Een Payment Provider vraagt (soms) een maandelijks bedrag aan abonnementsgeld, maar ze rekenen allemaal een percentage per transactie. Verdiep je dus in de onderlinge verschillen en tarieven en kies voor jou de beste optie.

Voor beide platforms gelden overigens onderstaande minimale eisen t.a.v. je hosting plan:

PHP-versie7+ (Maar ik raad 7.2+ aan)
PHP-memory limit512MB
mySQLMariaDB 10+ / InnoDB
Schijfruimteafhankelijk van je content
HTTPS ondersteuningJa
Apache mod_rewriteJa
cURL of fsockopenJa
SOAP ondersteuningJa

T.a.v. de schaalbaarheid heeft WooCommerce en klein voordeel over Magento. Magento is op te schalen van een Virtual Private Server, naar een Dedicated Server en uiteindelijk naar een Cloud Hosted Service. Als je genoeg financiële middelen hebt is het uiteindelijk ook mogelijk om over te stappen naar een Magento Business/Enterprise plan.
WooCommerce daarentegen heeft iets meer cachings opties om uiteindelijjk door te groeien naar speciale managed WordPress Hosting of ook een Cloud based Hosting Service.

Multimediafabriek, E-commerce en webshop development